Modalitati de intretinere a aparatului de aer conditionat

Ca orice alt echipament electrocasnic, si unitatea de aer conditionat are nevoie de intretinere si service periodic pentru asigurarea unei functionari optime. Sa incepem cu cateva informatii utile:

COP – Coefficient of Performance – este coeficientul de performanta si se determina facand raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. De exemplu, daca un echipament genereaza 3 kW de energie termica pentru 1kW de energie electrica consumata, COP respectivului echipament va fi 3.
EER – Energy Efficiency Ratio – este rata de eficienta energetica si se determina prin raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. Indicii rezultati COP si EER sunt similari, dar sunt folositi pentru incalzire respectiv racire.
Clasa de energie – este o metoda de marcare care permite consumatorilor sa compare eficienta energetica a echipamentelor, si se calculeaza in functie de indicii EER si COP.

Care sunt componentele din interiorul unitatii de aer conditionat care au nevoie periodic de intretinere
Pentru o functionare in parametrii de-a lungul anilor de utilizare a aparatului de aer conditionat, filtrele, bobinele si paletele sunt componentele vizate atunci cand specialistul se ocupa de serviceul aerului conditionat. Neglijarea completa sau intretinerea proasta duce in mod sigur la o scadere a performantei aerului conditionat si o crestere a consumului de energie electrica.

Filtrele aparatului de aer conditionat
Este cea mai importanta sarcina atunci cand se realizeaza service-ul aerului conditionat, si consta in curatarea si inlocuirea periodica a filtrelor. Un filtru care este murdar si imbacsit va bloca fluxul de aer si poate permite accesul particulelor de praf spre bobina. Acest lucru afecteaza capacitatea bobinei de absorbtie a caldurii. Procentul cu care se poate reduce consumul de energie electrica atunci cand filtrele sunt curate si si in stare buna poate ajunge de la 5 la 15%.

Bobinele aparatului de aer conditionat
In decursul mai multor luni de utilizare, bobina de evaporare si cea de condensare pot acumula mizerie si praf, reducand capacitatea de absorbtie a caldurii. Pentru a evita acest lucru, este nevoie ca specialistul care efectueaza intretinerea aparatului de aer conditionat sa curete bobinele periodic si sa le inlocuiasca, daca este cazul.

Paletele bobinelor
Aceste palete sunt facute in general din aluminiu, tocmai de aceea ele se pot indoi usor si pot bloca fluxul de aer din bobina. Intretinerea lor se face ori prin curatare, ori prin inlocuire.

Apelarea la un specialist
Aparatul de aer conditionat poate sa aiba o durata de viata mai mare si o eficienta mai buna daca pentru service si reparatii se apeleaza la un specialist. Mai jos sunt cateva din operatiunile pe care un specialist le poate efectua:
• Verificarea agentului refrigerant si a cantitatii acestuia, dar si verificarea instalatiei, astfel incat sa nu existe scurgeri de agent refrigerant. Specialistul evacueaza, de asemenea, agentul refrigerant in mod corect, fara a-l dispersa in atmosfera, protejand astfel mediul inconjurator.
• Verificarea starii sistemul electric de control si ajustarea acestuia
• Verificarea preciziei termostatului si ajustarea lui, daca este nevoie
• Verificarea si intretinerea motoarelor cu ulei si curelelor pentru etanseitate si uzura